Kuru Temizleme Nedir?
Giysilerimizin ya da tekstil ürünlerimizin üzerinde bulunan lekeler ya da kirleri, özel kimyasal ilaçlarla ve buharlı yöntemlerle temizleyen etkili işleme ‘kuru temizleme’ diyoruz. Kuru temizlemeye ‘kuru’ denmesinin ana nedeni ise, işlemler sırasında kullanılan kimyasalların içeriğinde hiç su olmamasındandır. Hatta kullanılan kimyasallar kumaşa su gibi etki eder.
Kuru temizlemeyi temizlik seçenekleri arasında ‘etkili’ yapan ve ön plana çıkaran özellik ise suyun eritemediği yağ ve kirleri, kolaylıkla eritebilmesidir.
Kuru Temizlemenin Avantajları
- Kuru temizlemenin en temel özelliği, klasik temizleme ile yıpranabilen kumaşları zarar vermeden temizleyebilmesidir.
- Bizler, kendi günlük yaşamımızda kirlerle mücadele ederken çözücü olarak sudan yararlanırız. Daha etkili olması için suya deterjanlar, sabunlar da eşlik edebilir. Fakat konu daha zor kumaş türlerine; örneğin yünlülere geldiğinde su etkili olmayabilir. Giysiler, kuru temizlemede su yerine solventle çözülürler.
- Bunun dışında çözücülerin bulaşmaması, havayı kirletmemesi ve yeniden kullanılabilmesi için her seferinde tek bir yerde toplanır. Bu yöntem sayesinde temizlenen giysiler, kumaşlar ütülendiklerinde ilk alındıkları günkü gibi tertemiz olurlar.
- Zaman içerisinde kumaşların içine kalıcı olarak yerleşen bazı kirler vardır. Bunların da klasik temizleme yöntemiyle çıkarılması bir hayli zordur. Kuru temizlemenin her türlü kiri ve pisliği kumaş dokusundan çıkarabilmesi, en önemli farklarından biridir. Sık kuru temizlemenin kumaşlara zarar vereceğini düşünen fikirler olsa da, aksine kuru temizleme, ne kadar sık tekrarlanırsa tekrarlansın; giysileri yıpratmaz.
- Doğal elyaflar (yün ve ipek, vb.) sentetik elyaflar ve astarlı giysiler evde yaptığımız temizlikte hem çok iyi seviyede temizlenmeyebilir hem de kumaşın çekme – sarkma – deforme olma ve renk solması gibi sorunlara maruz kalma ihtimali vardır. Kuru temizlemede bu tip sorunlar yaşanmayacaktır.